MINI Cooper SE, de eerste volledig elektrische auto van MINI

Begin juli presenteerde MINI de nieuwe Cooper, genaamd MINI Cooper SE. Dit is de eerste volledig elektrische auto van MINI. In maart zal de auto in Europa op de markt komen, maar de auto kan nu al besteld worden.

Bestellen

De bestellingen van de MINI Cooper SE gaan hard, zo heeft MINI al meer dan 50.000 bestellingen binnen Europa gehad. Dit heeft projectleider Elena Eder onlangs gezegd in het Duitse dagblad Frankfurter Allgemeine Zeitung. Door een aanbetaling van 1250 euro kunt u de MINI Cooper SE reserveren.

Het reserveren van auto’s is geen onbekend gegeven binnen de ‘elektrische auto branche’. Zo gingen Volkswagen met de ID. 3 en Porsche met de Taycan, MINI al voor. 2020 zal dan ook het jaar worden van de elektrische auto. De markt zal overspoeld raken met elektrische auto’s, met name het goedkopere segment.

Prijs

Tijdens de presentatie meldde MINI al dat het elektrische model minimaal € 34.900 gaat kosten. Een flinke smak geld voor de basis uitvoering. Inmiddels is ook bekend wat de andere uitvoeringen gaan kosten. Voor de € 34.900 krijgt het Basic model, de instapper. Een stap hoger staat de Essential, deze uitvoering zal € 38.400 gaan kosten. De subtopper genaamd Charged gaat € 40.900 kosten. De absolute topversie heet Yours en kent een vanafprijs van € 42.900. Ook zal de auto beschikbaar komen als private lease. Dan kost de auto € 499 per maand. Met zijn prijs van €34.900 kun je hem zakelijk rijden met 8% bijtelling (het tarief van volgend jaar).

Techniek

Voor welke uitvoering er ook gekozen wordt, de MINI wordt altijd geleverd met een 184 pk en 270 Nm sterke elektromotor. De motor is gekoppeld aan een 32,6 kWh accu die goed is voor een actieradius van tussen de 235 en 270 kilometer. Je moet dan je geen stoplichtsprintjes van nul naar 60 km/u- (3,9 seconden) of nul naar 100 km/u-sprintjes (7,3 seconden) gaan doen, want dan gaat de batterij veel sneller op.  Met de reguliere lader haalt de SE maximaal 11 kW in 2,5 uur en 80 procent lading. Met de snellader kan de SE een maximale 50 kW aan. Daarmee laad de SE 80 procent in 35 minuten.

Veel techniek in de MINI Cooper SE is afkomstig uit de BMW i3s. MINI loopt hier niet mee te koop maar de cijfers op papier laten zien dat MINI de aandrijflijn van de BMW overneemt. Op zich geen rare keuze aangezien de BMW i3s zich goed heeft bewezen. En dan nog het gewicht, het merk geeft een leeggewicht op van 1.365 kilogram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *